Photomic officiell Vasaloppsfotograf för tionde året

Vasaloppet är världens största idrottsevenemang för motionärer och som under alla sina tävlingsdagar 2017 lockar ca 64 000 anmälda från 58 olika länder, vilket i år är rekordstort antal landsrepresentationer.

Photomic, officiell fotograf av Vasaloppet för tionde året, fångar åkarna i såväl spåret som i målet och förevigar målsättningar och bragder på bild.

“Det är ett hedrande uppdrag och det känns roligt att vara en del av detta stora, folkkära evenemang” säger Atle Andersen, verksamhetschef för Photomic.

Nyhet för i år är Nattvasan, ett parlopp där två stycken tävlanden tillsammans åker den 9 mil långa sträckan från Sälen till Mora och som även den fotograferas av Photomic. “Det blir en spännande fotografering. Vi ser fram emot att lysa upp i mörkret med våra blixtar och fånga åkarna under det första nattliga Vasaloppet någonsin” säger Torgny Karlsson, fotochef på Photomic och ansvarig för de ca 15 fotografer som under Vasaloppsveckorna arbetar tillsammans i spåren och i målet.

Efter loppen kan de tävlande söka upp sitt startnummer via Photomics hemsida och därefter ta del av de bilder som har tagits. Av bilderna kan man sedan skapa personliga produkter, som t.ex. förstoringar, canvastavlor, muggar, mobilskal, magneter, m.m.
“Ett tips är att även vänner och släktingar kan skapa produkter. Så länge du vet startnumret, så är det bara att knappa in detta, för att sedan börja skapandet. Vår nyhet för i år är vår personliga fotobok, där det är möjligt att skapa ett unikt och personligt minne från Vasaloppet. I fotoboken kan man varva egna foton tillsammans med de bilder som tagits av oss i spåret, samt intressant kunskap och kuriosa om Vasaloppet” berättar Atle.

“En överraskning är i år också att alla som åker Kortvasan eller Tjejvasan får ett sms eller mail någon timme efter målgång med sin bild i en grattishälsning från ICA och Vasaloppet. Detta är en helt ny tjänst som vi har utvecklat tillsammans med Vasaloppet och ICA” avslutar Atle.

Fakta:
– Vasaloppets vintervecka äger i år rum 24 februari – 5 mars.
– Vasaloppet startade 1922, men det första loppet genomfördes redan 1521 av Gustav Vasa.
– 63 procent av deltagarna i vinterveckan är män och 37 procent kvinnor.
– Stockholms län har flest representerade tävlanden i vinterveckan.
– Förutom Sverige, hittas flest deltagare från Norge, Finland, Danmark och Tyskland.

Photomic är ett av Sveriges största fotoföretag och fotograferar förutom alla lopp i vinterveckan även Vasaloppets sommarlopp: Cykelvasan och Ultravasan.